26 juli 2011

morgonmat

Nu när jag äntligen är ikapp mig själv här på bloggen tänkte jag passa på att inspirera er andra med ett grymt recept på morgonfrallor, sådana där som jäser över natten, och sedan serveras alldeles färska, fortfarande varma från ugnen till frukost. I flyttpackartagen blev bakandet en "man tager vad man haver"-historia, men allt går med lite fantasi och massor av kärlek!



Jäsa-i-kylen-bröd (6 lagom stora frallor)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
2,5 dl vatten
Salt efter smak
En liten skvätt honung
En ungefär dubbelt så stor (fortfarande liten) skvätt olja
Typ 5-6 dl mjöl av valfri sort

Rör jästen i vattnet någon sen kväll när du ändå snart ska krypa i säng. Blanda ner salt, olja och honung och rör sedan i mjölet. Ansträng dig inte, man får inte hetsa upp sig för mycket innan sovdags. Degen ska vara kladdig! Jag har denna gång använt ungefär hälften vetemjöl och hälften Grekiskt lantbröds-mix, plus en liten näve krossade linfrön. Men det står rågsikt i originalreceptet. Ta vad du har helt enkelt. Täck med handduk och stoppa in i kylen, sov 7-8 stärkande, drömrika timmar och sätt på ugnen på 225 grader när du ändå sätter på kaffemaskinen på morgonen. Ta fram bröddegen, häll försiktigt ut på ett rejält mjölat bakbord (köksbord, diskbänk eller pall går också bra). Knåda inte! Skär istället försiktigt och kärleksfullt ut 6 frallor av degen. Var inte så noga med formen, det smakar inte sämre för att kanten är lite ojämn. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (eller aluminiumfolie, om nu bakplåtspappret försvunnit ner i en flyttkartong, placering okänd). Stoppa in i ugnen, sätt klockan på 20 minuter och gå ut på morgonpromenad. Receptet går utmärkt att dubbla för lite större frukostar.

Mycket nöje!
Kram,
Annica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar