10 september 2011

Lördagsnöje?

Ensam med min egen kreativitet med en jourarbetande läkare till kombo (eller syrbo kanske är mer rätt?) samt slagen av stolthet över min egen initiativkraft vilket fick mig att ta tag i en, sedan ett par dagar, uppskjuten dictée på franska, tog jag en paus i studierna och ställde mig i köket.

Först och främst så blev det lite oväntat och helt oplanerat ett färgtema på min middagsmat. Jag kallar den: Fyra nyanser av rött.


Och sen så var det ju det här med efterrättsdag. Hela tanken med efterrättsdag för mig har delvis med det här sambandet mellan anfall av sötsug och intag av sötsaker föregående dag, vilket gör att en dag i veckan ungefär är lagom för mitt mentala välstånd och självdisciplinära försök. Åh andra sidan så ger det mig en fast kväll i veckan där jag helt får släppa fram baknörden inom mig och gå loss i köket.

Hursomhelst. Så har jag tillfälligt snöat in på muffins. Speciellt crumble-muffins. Men eftersom jag, för inte alls speciellt länge sedan gjorde just äppel-crumble-muffins så kändes det lite tråkigt att göra precis det, en gång till. Gjorde ett varv genom skåp och lådor och fann först detta:
Frysta bär. Ett päron och malen ingefära. Choklad och kakao. Äpple och kanel.
Fast, åh andra sidan var det det där med efterrättsdag. Så päron och ingefära, njaa, inte en smakkombo för mig. Så fann i stället det här:
Frysta bär. Äpple och kanel. Choklad och kakao. Lingon.
Osäker på huruvida det går att göra lingonmuffins som smakar en lingonskeptiker så tänkte jag att - tre andra sorter borde ju som räcka för att efterrättstanken skulle uppfyllas. Jag använde det här receptet på muffinssmet som grund och skapade på vägen en herrans massa disk. Det här är resultatet!


 Finfina muffins i fyra former. Verkar dock ha drabbats av en mild form av storhetsvansinne när jag fyllde formarna till crumble-muffinsarna, som valde att växa, ja, lite överallt, för att få plats att gräddas.

Muffins nummer 1 är en Crumble med bär. Frysta blåbär och hallon varvades med muffinssmeten och toppades med en crumble. Recept på crumble finns här.
Nummer 2 är också den en Crumble, denna gång med äpple och kanel. Jag följde ungefär receptet ovan, men dammar i ordentligt med kanel i crumblen för att få extra smak.
Nummer 3 är ett Förvånansvärt lyckat lingonmuffins . Jag mosade försiktigt ihop lingonen med lite muscavadosocker för att förhoppningsvis ta bort den där lite besk-sura smaken som fått mig att bli skeptiker mot detta bär. Såhär i retrospekt hade det faktiskt blivit bättre med lite kolaaktigt farinsocker än med lakrisdoftande muscavado, men all and all ett lyckat försök! 
Kvällens favorit nummer 4 blev Chokladmuffinset . Där jag blandade kakao och chokladbitar i smeten och toppade härligheten med lite chokladganache. Ah, ungefär lika gott som det låter.

Nu - Disk.
Kram,
Annica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar